Una autoinvitació per compartir: Andrew Noren. "Charmed Particles", traductor@s poètic@s. .

Charmed Particles (Andrew Noren, 1978)
El proper dijous, 23 de gener a les 20:00, en el marc de l'Xcèntric, al CCCB, és farà una exposició d'aquest film que el pas del segle ha fet referencial en l'evolució de l'art cinematogràfic, del tercer terç dels temps del XX, els de la meva contemporaneïtat. 

En una ressenya aliena al meu referent personal, -la presentació de l'Xcèntric-, hi llegim unes sentències, -què he lletrejat en negreta-, que atribueixen a l'artista visual una exemplaritat referencial en la manipulació de la pel·lícula en blanc i negre. La ressenya al complert diu textualment: 

"La sèrie de pel·lícules d’Andrew Noren The Adventures of the Exquisite Corpse té una dimensió autobiogràfica i és testimoni de la seva intimitat i un tribut a l’amor. Charmed Particles —el quart capítol— representa un dels millors exemples de les qualitats abstractes i transformadores de la pel·lícula en blanc i negre. Investiga textures i formes, combinant una fotografia d’alt contrast amb plans detall i pixilació, per crear una música visual d’una kinesis delicada i potent amb la qual ens revela la simple bellesa de la realitat domèstica i la naturalesa fantasmal de les aparences. Un univers lluminós on la llum esdevé real i el que és il·lusori, carn. Charmed Particles, Andrew Noren, 1978, sense so, 78 min. [Projecció en 16 mm.]." 

Davant de tot això jo m'autoconvido i us proposo que si dijous disposeu de dues hores a les 20:00, i de 4 €, us autoconvideu també, i no deixem passar l'oportunitat de retrobar-nos, uns quants humans contemporanis, en 78 minuts de silenci, contemplant alhora l'univers de Noren.
A la ressenya del Moma, -per mi, la institució antonomàstica i global de l'art modern-, hi trobem la fitxa documental d'aquest artista cinematogràfic. Ressalto en negreta, també en aquest cas, la mitificació referencial què l'hi és atribuïda:

"Andrew Noren (b. 1943, Santa Fe, New Mexico) has been making moving image art for over forty years, and in that time he has become one of the cinema’s master practitioners in the manipulation of light and shadow. His films combine those elements into a haunting metaphysics of luminosity and somber darkness, a visual music of delicacy and powerful kinesis, revealing and reveling in the phantasmal nature of appearances. This retrospective, comprising six works in five programs, opens with Charmed Particles, which was the closing film of Noren’s 1981 MoMA retrospective, Of Light and Texture. All films are directed by Noren and from the U.S."

Tot plegat és un exemple més, d'allò que fa temps que identifiquem com l'art del "pop global", imaginant un pop gegant què, situat cèntricament a l'Atlàntic nord. feliçment manté un tentacle a la ciutat mediterrània i contemporània del meu barri on mai em cansaré d'explicar que la Kinesis és la resposta a un estímul.

Espero contemporaneitzar-hi amb molts contemporanis per enraonar-ne després d'un silenci llarg i lluminós, de retrobament visual, on el so ha de ser el del silenci d'un episodi d'art, és a dir: la bellesa lluminosa d'un instant.
Penso que hi assistiré amb l'ànim de percebre-la, i ho vull compartir amb tothom que hagi tingut la paciència de llegir aquesta ocurrència.

Comentaris

Entrades populars